50/30/20-menetelmä taloudenhallinnan tueksi

Miten 50/30/20-menetelmä voi auttaa sinua säästämään rahaa ja vähentämään liikakulutusta?

Oletko joskus pysähtynyt miettimään, mihin rahasi oikein menevät ja miten voisit helpommin säästää rahaa? Entä oletko tehnyt päätöksen, että ”nyt alan säästää”, mutta sitten koko juttu jäikin puolitiehen, koska se oli joko liian monimutkaista tai aikaa vievää? Tai ehkä olet aloittanut budjetoinnin. Mutta jo ensimmäisen viikon aikana unohdit merkitä osan menoistasi, kuitit katosivat tai koko homma tuntuikin liian työläältä?

Ratkaisu sinulle näihin haasteisiin voisi olla 50/30/20-menetelmä, joka perustuu Elizabeth Warrenin ja Amelia Warren Tyagin kirjoittamaan kirjaan “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan”.

50/30/20-menetelmää noudattamalla sinun ei tarvitse merkitä ylös joka ikistä käyttämääsi euroa, laskea budjetteja joka kuukausi tai täytellä monimutkaisia taulukoita. Menetelmän noudattaminen on todella helppoa eikä se vie sinulta oikeastaan yhtään ylimääräistä aikaa. Alussa sinun tulee laskeskella hieman tulojasi ja menojasi, mutta sen tehtyäsi olet valmis aloittamaan. Sen jälkeen säästäminen ja budjetissasi pysyminen onnistuu kuin lähes itsestään.

Mikä tämä menetelmä siis on ja miten se toimii?

Menetelmän ideana on se, että laitat 50 % kuukausittaisista tuloistasi, verojen jälkeen, tärkeisiin menoihin ja muihin tarpeisiin. 30 % menee erilaisiin haluihin ja mielitekoihin, ja loput 20 % tuloistasi menee suoraan säästöön tai lainojen maksamiseen. Asuntolaina ja muut vastaavat tärkeät lainat eivät kuulu tähän 20 % -osuuteen vaan 50 % ”tärkeisiin menoihin”. Muista maksaa kalliit pikavipit pois ihan ensimmäiseksi, ennen kuin alat säästämään rahaa. Tämäntyyliset lainat sisältyvät siihen 20 % -osuuteen.

Jaottelemalla tulosi näin saat helposti pidettyä menosi kurissa, eikä sinun tarvitse pohdiskella liikaa sitä mihin rahasi kuukauden aikana käytät. Menetelmän avulla sinulla on selkeät kuukausittaiset summat, jotka voit käyttää tiettyihin asioihin. Ja kun joka kuukausi, heti palkan saatuasi, lajittelet rahasi näin kategorioihin – et yksinkertaisesti voi käyttää rahojasi yli tulojesi.

Kuulostaa todella helpolta, vai mitä?

Käytännössä menetelmä siis toimii näin

Saat tilillesi palkkaa esimerkiksi 1900 euroa kuukaudessa (verojen jälkeen).

Laitat palkastasi puolet eli 50 % asumiseen, ruokaan, sähköön, vakuutuksiin ja kaikkeen muuhun tärkeään mitä tarvitset elääksesi ja selviytyäksesi elämästäsi. Eli tässä esimerkissä 1900 / 2 = 950 euroa per kuukausi. Mikäli tärkeät menosi ovat yli 50 % kuukausipalkastasi, silloin sinun kannattaa pysähtyä miettimään raha-asioitasi tarkemmin. Onko jotain mistä voit luopua, mitä voisit kilpailuttaa tai onko jotain mitä saisit nykyistä halvemmalla. Esimerkiksi sähkön tai vakuutukset voi helposti kilpailuttaa, ja näin voit säästää selvää rahaa.

30 % palkastasi, eli tämän esimerkin mukaisesti 570 euroa per kuukausi, menee haluihin. Eli erilaisiin huvituksiin ja mielitekoihin, kuten ravintolaillallisiin, kuntosaliin ja harrastuksiin, shoppailuun, ihonhoitoon ja muuhun humputteluun.

Sitten taas sen loput 20 % palkastasi pistät säästöön tai maksat niillä luottokorttia, lainaa tai muuta velkaa pois. Tämä olisi siis 380 euroa per kuukausi. On tärkeää miettiä esimerkiksi uutta lainaa ottaessasi, että et ylitä tätä 20 % sääntöä. Myös kalliiden lainojen poismaksaminen, ennen kuin aloitat säästämisen, on hyvä tapa, sillä kalliit korot syövät äkkiä säästämiesi rahojen hyödyn. Joka tapauksessa jo vuodessa saat helposti säästöön useamman tuhat euroa. Se onkin jo loistava puskuri esimerkiksi pahan päivän varalle, auton korjaamiseksi, tai rikkoutuneen huonekalun korvaamiseksi. Puskuri auttaa sinua, sillä sinun ei tarvitse ottaa lisää lainaa tai uutta lainaa näihin yllättäviin menoihin. Puskuri kannattaa olla aina, vaikka sen säästämiseksi joutuisi tehdä myönnytyksiä alussa.

Tätä menetelmää on niin helppoa noudattaa, että voit sen avulla lähes huomaamatta päästä säästötavoitteisiisi ja saada taloutesi paremmin hallintaan.