Isänpäivä

Isänpäivää on juhlittu Suomessa 1970-luvulta lähtien. Sen päivämäärä on vaihdellut vuosittain, mutta perinteisesti sitä on vietetty marraskuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna, 2021, isänpäivää siis vietetään 14.11. Vuonna 2019 isänpäivästä tehtiin virallinen liputuspäivä. Almanakassa se on ollut 1980-luvulta.

Isänpäivän historia ulottuu 1900-luvun alun Amerikkaan, jossa juhla sai alkunsa äitienpäivän vanavedessä. Juhlan keksi amerikkalainen nainen, Sonora Smartt Dodd, vuonna 1909. Ensimmäistä juhlapäivää vietettiin 1910 Washingtonin osavaltiossa. Juhla tuotiin Suomeen yllättäen kyllä pohjoismaisten kauppiaiden ehdotuksesta, sillä kaupoissa oli hiljaista vielä ennen joulua. Nykyään isänpäivä onkin suosittu ostospäivä, ja siihen liittyy monenlaisia kampanjoita ja tarjouksia.

Isänpäivän perinteisiin kuuluu lahjan lisäksi kortti ja sänkyyn viety aamiainen. Isänpäivän tärkein asia on kuitenkin yhdessä vietetty aika. Usein isänpäivänä lapset lähtevät harrastamaan jotain isänsä kanssa.

Mitä isälle lahjaksi?

Mikäli kulutus ja ilmastonmuutos ahdistavat, on silloin hyvä antaa isälle lahjaksi jotain itse tehtyä, kokemuslahja tai pitkäikäinen lahja. Esimerkiksi itse tehty neule, pipo tai kaulaliina ovat ihania ja kestäviä lahjoja. Voit myös viedä isän johonkin kivaan tapahtumaan esimerkiksi teatteriin tai vaikkapa rokkikonserttiin. Mikäli isä pitää lukemisesta voi hänelle antaa lahjaksi äänikirjapalvelun lahjakortin tai ostaa divarista uutta lukemista. Monelle isälle ihonhuolto on yhä ajankohtaisempi asia, joten miehiseen makuun suunnitellut ekologiset ihonhoitotuotteet ovat varmasti monelle mieluisa lahja. Tärkeintä on se, että lahjalle on käyttöä ja että se on saajansa näköinen.

Paras osio juhlassa kuin juhlassa on silti yhdessä syöminen ja pöydän kattaminen koreaksi. Tarjoile siis isälle hänen lempiaamupalaa sänkyyn. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lämpimät voileivät tai suolaiset vohvelit. Lounaaksi voit tarjoilla herkullista keittoa. Ja paista illalliseksi maukkaat burgerit. Luonnollisesti kaiken kruunaa kakku. Leivo siis lasten kanssa isälle mehevä kakku, jossa on juuri hänen lempitäytteitä.