Kesäloma Suomessa

Suomi on upea maa matkailuun. Monimuotoinen ja puhdas luontomme kutsuu ihmisiä ympäri maailman vierailemaan kotimaassamme. Nyt matkustusrajoituksien aikana onkin mahtava aika lähteä tutustumaan Suomeen ja sen nähtävyyksiin. Mutta mitkä ovatkaan parhaimmat kotimaan matkailukohteet? Entäpä minkälainen loma juuri sinua kiinnostaa? Loma saaristossa? Oletko jo käynyt Turun saaristossa? Pienpanimokierros? Sellainen onnistuu Porissa tai Helsingissä. Kiinnostaako mökkiloma? Oletko ollut vielä Pyhtäällä? Vai vaellusreitti? Mikäli hyttyset eivät sinua vaivaa, niin suuntaa Lappiin.

Suomesta löytyy kaikille jotakin, ja täällä on mukava viettää, vaikka koko kesä. Monet kaipaavat Etelän aurinkoon, mutta lämpöä löytyy yllättävistäkin paikoista. Kirkasvetiset järvet ja sauna ovat elämys jo itsessään. Ja lisälämpöä löytyy kylpylöistä, hot joogasta sekä uimahalleista. Oikeilla varusteilla sää ei ole ongelma! Pakkaa siis mukaasi kumisaappaat, uimapuku ja villapaita. Suomen sää, kun voi yllättää!

Puutalojen bongailua ja suomalaisiin perinteisiin tutustumista

Suomessa on useita hyvin säilyneitä puukaupunkikeskustoja, joissa pääset nauttimaan kauniista arkkitehtuurista sekä perinneherkuista. Löydät puukaupunkikeskuksia esimerkiksi Kristiinankaupungista, Vanha Raahesta, Vanha Raumasta, Kokkolasta, Pietarsaaresta, Porvoosta, Loviisasta, Tammisaaresta sekä Naantalista. Uusikaupunki on yksi maamme laajimmista ja parhaiten säilyneistä empiretyylin puukaupungeista, löydät sieltä yli 40 puutalokorttelia ja 600 puutaloa. Eurassa taas voit tutustua suomalaisen teollisuuden kehitykseen. Kauttuan Ruukinpuisto on yli 330 vuotta vanha, ja se kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin. Alueen suunnittelusta on vastannut muun muassa Alvar Aalto.

Parhaat paikat puutalojenbongailuun isoissa kaupungeissamme ovat:

  1. Helsingin Puu-Vallila
  2. Turun Port Arthur
  3. Tampereen Pispala

Suomesta löytyy myös huimat 156 erilaista valtakunnallisesti arvokasta maisema- ja kulttuurialuetta. Niissä voit tutustua, jos et pelkästään maisemiin, niin myös Suomen historiaan ja perinteisiin. Näitä ovat esimerkiksi Fiskarsin ruukit, Mustionjokilaakso, Köyliönjärven kulttuurimaisemat, Päijätsalo, Pyynikki, Kymijoen laakso, Jaalan kirkonkylä, Sulkavan linnavuori, Punkaharju, Iijoen keskijuoksun kulttuurimaisema, Vuokatti, Tornionjokilaakso. Yllättävistäkin paikoista löytyy siis mielenkiintoista katseltavaa, vierailun arvoisia kohteita sekä merkittäviä maisemia. Lähde siis avoimin mielin kulkemaan ja tekemään löytöjä. Matkailu ilman huolta ja suunnitelmaa onnistuu erinomaisesti Suomessa.

Luontoa ja cityelämää

Mikäli olet kiinnostunut luonnosta, retkistä, shoppailusta, mukavista hotelliöistä, brunsseista ja melonnasta, on Oulu sinulle sopiva kaupunkilomakohde. Oulun keskustasta pääsee nopeasti niin piknikille kuin melomaan tai luontoon vaeltamaan. Oulun lisäksi pääkaupunkimme Helsinki tarjoaa merellisiä elämyksiä, luonnossa vaeltelua sekä luksushotelliöitä. Unohtamatta Helsingin upeita shoppailumahdollisuuksia, uimapaikkoja ja ihania kahviloita. Turku on myös monien lempikohde, siellä pääset nauttimaan jokilaivojen herkuista, saariston rengastiestä sekä erilaisista ristelyistä. Käy samalla tutustumassa Ruissalon huviloihin ja nauti ihanista uimarannoista Saaronniemessä.

Kalareissuun

Mikäli mielesi halajaa kalareissuun on siihen sopiva kohde Pello. Tornionjoesta voit kalastaa lohta, ja kokeille josko sinä saisit ennätyssuuren lohen. Kalastuksen lisäksi Pellossa voi vierailla Orhinselän hiekkasärkällä, Pieskänjupukan maisemissa tai Miekojärven hiekkarannalla. Muita hyviä kalastuspaikkoja ovat Itä-Suomen kosket, kuten Äyskoski tai Neitikoski. Myös Etelä-Suomessa pääsee kalaan, hyviä kohteita ovat Porvoo tai Inkoo. Vieraile samalla Porvoon vanhassa kaupungissa tai Raaseporin linnassa.

Loma saaristossa

Mikäli Turun saaristo on jo nähty, niin vieraile Itäisen Suomenlahden saaristossa. Kotkan edustalta löytyy muun muassa Kaunissaari ja sen hiekkarannat, kalastajakylämiljöö sekä Rakinkotkan viikinkikylä. Lintuja pääset bongailemaan Tammiossa tai Varissaaressa. Kotkassa ja Haminassa on muutenkin kaikenlaista nähtävää: voit vierailla akvaariotalossa, Suomen merimuseossa, keisarillisessa kalastusmajassa tai kauppiaantalossa Haminassa. Yövy joko kartanossa tai spa-hotellissa. Vaihtoehtoja riittää näissä kaupungeissa. Raikas meri-ilma tekee hyvää mielelle ja rannat ovat ihania terapeuttisia paikkoja. Katsele auringonlaskuja ja kuuntele lintujen laulua. Palaat taatusti rentoutuneena takaisin kotiin!

Suomen Unescon maailmanperintökohteet

Suomesta löytyy kuusi Unescon kulttuurikohdetta sekä yksi luontokohde. Nämä ovat:

  1. Merenkurkku
  2. Petäjäveden vanha kirkko
  3. Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue
  4. Struven ketju: Suomen kuusi suojeltua pistettä sijaitsevat Enontekiöllä, Ylitorniolla, Torniossa, Jyväskylän Korpilahdella, Lapinjärvellä ja Pyhtäällä
  5. Suomenlinna
  6. Vanha Rauma
  7. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Ota tavoitteeksesi vierailla edes yhdessä tänä kesänä.

Linnoituksia ja linnoja

Suomessa on useita erilaisia linnoja ja linnoituksia, jotka ovat mukavia kesäloman vierailukohteita. Yksi kuuluisimmista linnoista Suomessa on noin vuonna 1280 rakennettu Turun linna. Linnassa voit tutustua Suomen historiaan ja perinteisiin. Muita kuuluisia linnoja ovat Hämeen linna, Raaseporin linna sekä Olavinlinna. Kuuluisin, linnoituksista on Suomenlinna, jossa kannattaa vierailla edes kerran elämässään. Mutta muitakin hienoja linnoituksia löytyy Suomesta. Esimerkiksi Lappeenrannasta löytyy linnoitus, joka on lähes 400-vuotias. Näiden lisäksi voit käydä tutustumassa Loviisan linnoituksen raunioihin, Svartholman linnoituksen raunioihin, Kyminlinnaan tai Bomarsundin linnoitukseen.

Retkeilyalueet ja kansallispuistot

Suomessa on 40 erilaista kansallispuistoa sekä useita luontopolkuja, luonnonpuistoja ja retkeilykohteita. Saat niissä aikaa kulutettua muutaman tunnin vaelluksesta useampaan päivään. Tarvitset vain sopivat varusteet, eväät, teltan ja sitten voitkin lähteä nauttimaan metsän vihreydestä, järvien liplatuksesta sekä ihanasta luonnonrauhasta.

Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa on yksi Suomen suosituimmista retkeilyalueista. Karhunkierroksella pääset tutustumaan Koillismaan luontoon ja voit valita joko useamman päivän mittaisen vaelluksen tai 12 kilometrin mittaisen Pieni Karhunkierroksen. Karhunkierroksella pääset nauttimaan näyttävistä koskimaisemista sekä hienoista riippusilloista. Itä-Suomessa sijaitseva Kolin kansallispuisto tarjoaa kävijöille upeita maisemia. Merkittyjä reittejä löytyy 80 kilometrin verran. Suosittuja kohteita ovat muun muassa Paha-Koli ja Ukko-Koli. Voit myös jäädä yöksi kylpylähotelliin, mikäli telttailu ei inspiroi. Suomen 40. kansallispuisto on Hossan retkeilyalue, joka sijaitsee Kainuussa. Alueella voit vaeltamisen lisäksi kalastaa sekä tutustua kivikautisiin kalliomaalauksiin.

Mitä ikinä kesällä päätätkin tehdä – muista rentoutua ja nauttia Suomen kesästä vailla huolia ja stressiä huomisesta.