Kuinka säästää rahaa?

Säästäminen kannattaa aina. Jo pienikin puskuri auttaa, jos elämässä tapahtuu jotain yllättävää: eläinlääkärilasku, hajonnut tiskikone tai yllättävä autohuolto. Mutta kuinka paljon kannattaisi säästää? Mikä on hyvä puskuri ja kuinka paljon rahaa kannattaisi säästää per kuukausi? Kaikki vastaukset näihin kysymykseen ovat yksilöllisiä. Jokaisen oma elämäntilanne ja taloudellinen tilanne ovat määrittäviä tekijöitä. Toiselle riittää muutaman satasen puskuri ja toinen tarvitsee useamman tuhat euroa säästöön. Säästämisen perusperiaatteet ovat kuitenkin kaikille samat.

Mieti alkuun tavoitteesi

”Mitä varten haluat säästää?” on kysymys, jonka tulisi aloittaa säästötavoitteesi. Säästämisohjelma ja -tavoitteet riippuvat täysin siitä mitä varten olet säästämässä. Omaa ensiasuntoa varten tai pientä puskuria varten tarvitset erilaiset suunnitelmat. Kirjaa ylös oma tavoitteesi: Tämä on minun suuri tavoitteeni. Kirjaa ylös sen jälkeen päivittäiset, viikottaiset, kuukausittaiset ja vuosittaiset välitavoitteesi. Suurempi tavoite tulisi tällä tavalla aina purkaa pienempiin välitavoitteisiin. Suuret ja mahdottomilta tuntuvat tavoitteet eivät motivoi samalla tavalla kuin pienet päivittäiset teot. Esimerkkinä säästötavoite vuoden loppuun mennessä on helpommin lähestyttävä tavoite, kuin 30 vuoden säästötavoite. Nämä välitavoitteet määrittävät päivittäiset, viikoittaiset ja kuukausittaiset toimenpiteesi. Esimerkiksi säästätkö joka päivä euron vai kerran kuussa 30 euroa. Meistä jokaiselle sopii erilaiset tavat säästää ja toimia. Mieti mikä on sinulle sopiva tapa.

Selvitä omat tulosi ja menosi

Kirjaa ylös kaikki tulon lähteesi ja sen jälkeen kirjaa ylös kaikki päivittäiset menosi. Pidä päiväkirjaa tai Excel-taulukkoa, johon merkitset ylös kaikki menosi. Jokainen take away -kahvi, lääkärikäynti, vaateostos, autohuolto ja sähkölasku, jonka olet maksanut – merkitse ne ylös päiväkirjaasi. Näin näet selkeästi mihin rahasi kuluvat, onko menoissasi jotain yllättävää tai suurempia kompastuskiviä. Jo kuukauden kuluttua näet mihin rahasi menevät. Vuoden kuluttua voit analysoida mitä jätät pois seuraavana vuonna, ja kuinka se vaikuttaa säästösuunnitelmaasi. Voit myös asettaa itsellesi budjetteja, esimerkiksi kuinka paljon voit käyttää rahaa ruokaan. Talouden seuranta ja analysointi voi olla alkuun hankalaa ja aikaa vievää. Lopulta se muuttuu tavaksi ja uuden tavan myötä voit muuttaa vanhoja tapojasi. Rahaa saattaa mennä yllättäviinkin menoihin, joten siksi on tärkeää pitää kirjaa omista menoistaan. Voit myös pohtia ovat ne menot oikeasti niin tärkeitä vai olisiko jotain mistä voisit luopua?

Aloita säästäminen

Tehtyäsi budjetit, tavoitteet ja suunnitelmat on lopulta jäljellä se kaikista vaikein osuus: aloittaminen ja suunnitelmassa pysyminen. Kuten jokaisessa projektissa, myös säästämisessä tulee olemaan helpompia vai vaikeampia aikoja. Koet takaiskuja ja onnistumisia. Takaiskuista ei kannata kuitenkaan lannistua. Ne ovat normaali osa elämää. Meillä kaikilla on joskus elämässämme vaikeita aikoja, eivätkä ne tarkoita sitä, että olisimme epäonnistuneet tai tuomittuja epäonnistumaan. Takaiskut ovat elämän oppitunteja. Vain oppimalla virheistämme meistä voi tulla parempia siinä mitä teemme. Älä siis lannistu! Vaan ajattele jokaista onnistumista tai epäonnistumistasi oppituntina. Elämä on pitkä matka, ja sen varrelle sattuu kaikenlaisia kommelluksia ja sattumuksia. Ota siis opiksesi ja jatka matkaasi fiksumpana!