Kuka oli Minna Canth?

Minna Canth (1844-1897) on merkittävä suomalainen näytelmäkirjailija ja prosaisti, ja kuuluu suomalaisen realismin pioneereihin. Häntä pidetään myös suomalaisen naisasialiikkeen äitinä, joka toivoi meille kaikille parempaa tulevaisuutta. Minna Canthin unelma paremmasta huomisesta antoi hänelle energiaa yhteiskuntamme kehittämiseen. 19.3. juhlimme tasa-arvon eteen tehtyjä toimia sekä Minna Canthia ja hänen elämäntyötään.

Minna Canth syntyi vuonna 1844 Tampereella. Sieltä hän muutti ensin perheensä kanssa Kuopioon, ja sitten Jyväskylään opintojen perässä. Minna kuitenkin keskeytti opintonsa mennessään naimisiin ja sai aviomiehensä kanssa seitsemän lasta. Opintojen keskeytyksestä huolimatta Minna oli aktiivinen toimija ja ahkera kirjoittaja. Vaikka hänellä oli useampi lapsi, jotka pitivät hänet kiireisenä, ehti hän siitä huolimatta harjoittaa hyväntekeväisyyttä sekä kirjoittaa sanomalehtiin novelleja, uutisia ja yhteiskunnallisia kannanottoja.

Minna Canth oli oman aikansa merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka edisti toimillaan naisten asemaa Suomessa. Hän kirjoitti yli kahdeksankymmentä artikkelia ja oli ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Minna käytti usein monia erilaisia nimimerkkejä julkaistessaan juttujaan sanomalehdissä. Hänen kirjoitukset käsittelivät erityisesti raittiutta ja naisiin liittyviä aiheita.

Jäätyään leskeksi Minna Canth palasi Kuopioon vuonna 1880, jossa hän elätti perheensä kauppiaana. Hän ei kuitenkaan lopettanut kirjoittamista, vaan julkaisi useita teoksia. Minna Canthin esikoisteos julkaistiin vuonna 1878, ja hänen teoksistaan tunnetuin on vuonna 1885 julkaistu Työmiehen vaimo.

Vuodesta 2007 asti hänen syntymäpäivänsä (19.3.) on ollut virallinen liputuspäivä Suomessa. Tällöin liputamme Minna Canthin kunniaksi, ja tasa-arvon puolesta. Minna Canth on edelleen ainut nainen Suomessa, joka on saanut oman liputuspäivänsä.