Tutustu Mylenderin säästämisen vinkkeihin!Top5 vinkkiä säästämiseen

Yleisesti ottaen säästäminen kannattaa aina, on se sitten lyhyen tähtäimen tai pidemmän tähtäimen säästämistä. Säästäminen lähtee - kuten moni muukin asia, asenteesta ja asioiden tai hankkeiden priorisoimisesta. Tässä meidän Top5-vinkit, joilla pääset helposti alkuun.

 

1. Päätä ensin miksi säästät ja aseta tavoitteet 

Haluatko uuden auton, asunnon vai onko tavoitteenasi lähteä puolen vuoden kuluttua unelmamatkalle. Säästämisen voit aloittaa myös pienellä summalla, esimerkiksi 10 euroa kuukaudessa. Aloita jo tänään, älä siirrä päätöstä. Tee pankkisi kanssa rahastosäästösopimus tai toistuva maksu säästötilillesi, jolloin tililtäsi veloitetaan haluamasi summa kerran kuukaudessa. Pankistasi saat myös lisätietoa muistakin sijoittamisen vaihtoehdoista.

 

2. Listaa kaikki kulusi

Seuraa omia kulutustapojasi ja rahankäyttöäsi esimerkiksi kahden viikon ajan ja kirjaa huolellisesti ylös, mitä ostit ja millä hinnalla. Näin näet helposti mistä voit luopua, mistä tinkiä ja mikä on todella tarpeellista. Onko arjessasi asioita, jotka tekemällä toisin voisit säästää? Voit lainata kirjat ja lehdet kirjastosta niiden ostamisen sijaan. Oletko ottanut tavaksi ostaa työmatkalla kahvin mukaan? Onko sinulla useita pieniä lainoja? Laske, voitko säästää lainanhoitokuluissa yhdistämällä lainat. Älä osta turhaa. Tärkein vinkki kaikessa säästämisessä: älä osta kuin sen, minkä oikeasti tarvitset. Sama neuvo pätee niin vaatekaupoilla kuin ruokaostoksilla.

 

3. Tee oma budjettisuunnitelma

Sen sijaan, että miettisit mitä et saa ostaa, tee siten, että merkkaat ylös käytettävissä olevat rahat eri tarpeisiin eri ajankohtina. Eli paljonko saat käyttää rahaa. Ota budjetissa huomioon myös epäsäännölliset kulut, kuten hammaslääkäri-, autonhuolto- yms. kulut. Tee taulukko, johon merkitset kaikki tulot ja menot. Siitä näet heti, mihin raha menee. Laske muutama kuukausi kerrallaan. Sillä tavalla hahmotat, kuinka paljon rahaa on tulossa ja millaisia kuluja on luvassa milloinkin. Näet myös paljonko sinulle jää säästöön viikko- ja kuukausitasolla. Jos huomaat, ettei säästöjä kerry tarpeeksi ottaen huomioon tavoitteesi (kohta 1.), mieti, miten voisit kartuttaa säästökassaasi. Pystyisitkö tekemään keikkatöitä? Tai onko kellarissa/varastossa tarpeetonta tavaraa, jotka voisi myydä? Entä lojuuko vaatekaapissasi käyttämättömiä vaatteita tai merkkilaukkuja, jotka voisit myydä eteenpäin? Voitko tehdä ylitöitä ja kartuttaa ylityöstä saaduilla ekstroilla säästöjäsi? Tai saitko kenties veronpalautuksia, jotka voisit laittaa säästöön?

 

4. Erota säästösi palkkatilistä

Kannattaa pitää säästöt omalla tilillä, jolloin et tule "vahingossa" käyttäneeksi niitä. Palkitsevaa on myös se, että näet jatkuvasti säästöjesi kasvavan. Säästämiseen ja sijoittamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja – tärkeintä on säästämisen aloittaminen ja pitkäjänteisyys.

 

5. Jos otat lainaa, maksa se mahdollisimman nopeasti takaisin

Yhdistämällä monta eri lainaa säästät selvää rahaa.Ota tämä vaihtoehto huomioon vaikka kyse olisikin halpakorkoisesta asuntolainasta. Koroissa voit säästää paljonkin. Ja kuten jo mainittiinkin, niin kannattaa laskea syntyisikö säästöä useiden lainojen ja kulutusluottojen yhdistämisestä. Listaa lainat korkeakorkoisimmasta pienimpään ja tee laskelma, kannattaisiko maksaminen aloittaa suurimman koron omaavasta lainasta.

Laske myös se, että lyhentämäsi summa on taloutesi kannalta järkevä, jotta rahaa jää arjen menoihin, ettet joudu yllättävässä tilanteessa ottamaan uutta kulutusluottoa, pikavippiä tms. Lainaa ottaessa ole myös tietoinen lainasi kustannuksista. Vertailemalla lainantarjoajia, voit säästää lainan koroissa ja kuluissa huomattavasti.

Esimerkiksi yhdistämällä pienempiä lainoja yhdeksi isommaksi lainaksi, säästät yksittäisten lainojen tilinhoitomaksuissa. Lainaa ottaessa kannattaa verrata lainan todellista vuosikorkoa, jossa on mukana kaikki lainan kulut. Kyse on siis enemmänkin tietoisesta kuluttamisesta kuin vain säästämisestä. Opettele hoitamaan omaa talouttasi ja kilpaile itsesi kanssa; jos saat säästettyä viikon sisällä enemmän kuin olit budjetoinut, palkitse itsesi kohtuudella. Meiltä voit tarpeen tullen hakea kulutusluottoa ja yhdistää lainasi, olemme arjessasi apuna.

Tästä pääset lainalaskuriin »
Tutustu myös lainojen yhdistämisen etuihin tästä »
Täytä lainahakemus »