Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10.2021

Koronapandemian aika on ollut monelle meistä erityisen rankkaa ja vaikeaa aikaa. Erityisesti nuoret ovat kärsineet pandemiasta, sillä normaalit sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet, koulut ovat olleet etänä ja harrastukset tauolla.

10.10. onkin hyvä päivä ottaa yhteyttä itselleen läheiseen nuoreen, ja kysyä miten hänelle menee. Tai olisiko jotain missä voisit auttaa häntä. Moni nuori haluaa tulla kuulluksi ja tarvitsee turvallisen aikuisen keskustelukumppanikseen. 

Näin olet mukana nuoren elämässä

Moni nuori tarvitsee luotettavan ja turvallisen aikuisen apua, kun elämä tuntuu haastavalta.

  1. Kysy nuorelta, miten hän voi ja mitä hänelle kuuluu. Osoita aitoa mielenkiintoa nuoren asioihin ja elämään. Mikäli nuori ei halua puhua juuri sillä hetkellä, muistuta häntä, että olet paikalla. Kerro että olet valmis kuuntelemaan, mikäli hän haluaa jutella myöhemmin. Ole nuorelle läsnä äläkä tuomitse häntä hänen ajatuksistaan. Kuuntele avoimesti ja aktiivisesti, äläkä keskeytä häntä kesken puheen. Muista kysyä häneltä säännöllisesti miten asiat ovat edenneet. Näin osoitat nuorelle, että välität aidosti ja muistat mitä hän on puhunut sinulle.
  2. Aikuisillakaan ei ole aina vastauksia kaikkiin ongelmiin. Jos omasta nuoruudesta on jo aikaa, voivat nuoren ongelmat tuntua vähäpätöisiltä. Nuorelle ne ovat kuitenkin aitoja asioita ja isoja huolia. Mikäli et juuri sillä hetkellä keksi neuvoa tai ratkaisua, niin auta nuorta etsimään aiheesta lisätietoa. Voitte myös keskustella yhdessä siitä minkälaisia ratkaisuja nuori kaipaisi asiaansa. Ehkä hän haluaa vain jonkun kenelle kertoa asioistaan säännöllisesti. Puhuminen on tärkeää ihmisille. Ja aikuisena voit auttaa nuorta sanoittamaan omia tunteitaan. Yhteinen rento tekeminen on hyvä tapa saada nuori avautumaan ja rentoutumaan.
  3. Opeta nuorelle empatiaa, uskoa tulevaan ja anteeksiannon taito. Näytä myös aikuisena ihmisenä esimerkkiä nuorelle. Älä siis saarnaa hänelle asioista, mikäli et ole itse valmis toimimaan samoin. Nuoret ottavat mallia aikuisista, joten muista puhua myös itsestäsi positiiviseen sävyyn nuoren edessä. Älä opeta nuorelle huonoja tapoja kuten itsensä tai muiden haukkumista. Osoita hänelle miten tunteet ovat normaaleja asioita elämässä eikä niitä tarvitse hävetä. Opeta nuorelle, miten elämässä on tärkeää ottaa huomioon muut, mutta ihan yhtä tärkeitä ovat omat toiveet, halut ja tunteet. Nuori on ottamassa ensimmäisiä askeliaan kohti aikuisuutta, joten auta häntä luomaan itselleen sopiva tapa elää. Muistuta nuorta, että virheet ja epäonnistumiset ovat osa elämää eikä niiltä voi välttyä, vaikka mitä tekisi.
  4. Pidä hauskaa nuoren kanssa ja osallistu aktiivisesti nuoren harrastuksiin. Kuuntele ennakkoluulottomasti nuoren ajatuksia ja ideoita siitä mitä voisitte tehdä yhdessä. Ja käy sitten hänen kanssaan konserteissa, elokuvissa ja tapahtumissa, vaikka ne eivät ehkä olisikaan ihan sinun makuusi. Huumori auttaa moneen huoleen, kunhan pidät huolen siitä, ettet naura nuorelle vaan yhdessä hänen kanssaan.