Mielenrauhaa kodin järjestelystä

Japanilainen Marie Kondo nousi kuuluisuuteen vuonna 2019 Netflix-sarjan Tidying up with Marie Kondo myötä. Hän on myös kirjoittanut jo ennen omaa tv-sarjaansa useita kirjoja, joita on käännetty kymmenille eri kielille ja myyty miljoonia kappaleita ympäri maailman. Maria Kondo kiinnostui järjestelystä jo lapsuudessaan. Hän kertoi australialaisen lehden haastattelussa, että ymmärsi jo nuoruusvuosinaan, että siivoamisen ja järjestelyn ideana ei ole hankkiutua tavaroista eroon, vaan keskittyä siihen mitä haluaa aidosti säilyttää. Poisheittämisen sijasta, ihmisen tulisi siis pohtia mitä hän oikeasti haluaa säilyttää ja mitä hän oikeasti tarvitsee.

Marie Kondon kehittämän huippusuosion saavuttaneen metodin perusteena on se, että ihminen kerää kaiken omistamansa tavaran kategorioittain yhteen paikkaan, ja sitten pitää vain ja ainoastaan ne tavarat ja esineet, jotka tuottavat hänelle ”tokimeku” eli onnen tunteita. Kaikki muu joko lahjoitetaan pois tai kierrätetään. Näin esimerkiksi vaatteet kerätään kaikki yhteen kasaan ja sitten aloitetaan lajittelu: pidetään, kierrätykseen, myyntiin vai roskiin. Näin toimitaan kaikkien asunnon tavaroiden ja esineiden kanssa, kunnes koko koti on järjestelty ja siivottu.

Suuren urakan jälkeen on mukava katsella työnsä tuloksia. Samalla mieli selkenee, kodin ollessa siisti ja miljöön rauhoittava.

Tavaroita karsimalla saat pienestäkin asunnosta tai tilasta viihtyisämmän

Liiallinen tavara ja sekosorto voivat aiheuttaa stressiä ja vaikuttaa jopa unenlaatuun. Tavarakaaos ja sen tuoma sekamelska voivat hankaloittaa jokapäiväistä elämää. Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen hankaloituvat ja vaatekaapista on mahdotonta löytää mitään, jos se tursuaa vaatteita, joita ei tule ikinä edes käytettyä.

Tavaroita ostetaan usein ostamisen ilosta ja vaatteita saatetaan haalia kaappeihin uusien trendien perässä. Käyttämällä harkintaa ostotilanteissa voi välttyä myöhemmin harmittavilta virheostoilta. Oman tyylin löytäminen on tässä keskiössä eikä alati muuttuvien trendien perässä juokseminen. Kun olet saanut karsittua kotoasi kaiken ”turhan” pois, on jatkossa tarkoituksena hankkia vain ja ainoastaan harkiten uusia tavaroita ja esineitä. Pidä myös mielessäsi se, että kaiken ei aina tarvitse olla uutena kaupasta ostettua.

Hankkiutuessasi tavaroistasi eroon on hyvä pitää mielessä se, että vaikka jokin tavara ei olisi sinulle enää mieleinen, voi se olla jollekin toiselle aarre! Käytä siis siivousoperaatiosi yhteydessä kirpputoreja tai myy netissä nämä sinulle turhat tavarat. Myymällä tavaroita saat pienen summan rahaa säästöön ja ostamalla vain välttämättömiä tarvikkeita, säästät jatkossa rahaa. Jätä turhat heräteostokset pois ja mieti aina tarkkaan onko sinulla tarvetta juuri tälle tavaralle. Tai tuottaako se sinulle iloa vielä viidenkin vuoden jälkeen. Mikäli et näe sille käyttöä useamman vuoden jälkeen, ei sitä kannata hankkia.

Hauskoja järjestelyhetkiä!