Miten olla ekologisempi?

Kesän helleaalto ja viimeaikaiset uutiset ovat varmasti saaneet monet pohtimaan ilmastonmuutosta, ja sitä kuinka omilla kulutustottumuksillaan voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Yksittäisenä kuluttajana voi tuntua lähes mahdottomalta vaikuttaa poliittisiin päättäjiin tai yrityksiin. Kuten siihen miten tuotteita valmistetaan, toimitetaan ihmisille ja minkälaisia vastuita yrityksillä on luonnon suhteen. Meistä jokainen voi kuitenkin olla yhteydessä poliitikkoihin sekä suosia vastuullisempia tuotteita. Voit myös jättää ostamatta tuotteet niiltä brändeiltä, jotka ovat maapallomme pahimpia saastuttajia ja roskaajia.

Monella kuluttajalla saattaa jäädä ekologisemmat ja kestävän kehityksen tuotteet hyllyyn, koska kynnykseksi nousee tuotteen hinta. Monet ekologiset tai kestävän kehityksen tuotteet ovat usein kalliimpia kuin ns. perustuotteet. Kuitenkaan siinä, että ostaa esimerkiksi pikamuotia ei ole mitään pahaa, kunhan pitää ostamistaan tuotteista hyvää huolta. Kannattaa kuitenkin välttää huonolaatuisia tuotteita tai sellaisia tuotteita, joista tulee kovasti roskaa. Kaikilla ei ole aina mahdollisuutta ostaa kalliita tuotteita eikä hinta aina edes ole indikaattori ekologisuudesta. Paras ja ekologisin tapa onkin pitää hyvä huoli niistä tuotteista, joita hankkii. Sen lisäksi kannattaa ostaa aina vain todelliseen tarpeeseen sekä kierrättää sen mitä ei enää tarvitse.

Uutta, vanhaa vai kierrätettyä?

Ostaessasi jotain uutta, pysähdy hetkeksi miettimään: miksi olen ostamassa tätä tuotetta, kenen vuoksi ja tarvitsenko todella tämän uuden tuotteen? Ehkä minulle kelpaisi joku vähäsen käytetty tai jo olemassa oleva tavarani samaan tarkoitukseen. Monet meistä kuluttavat, koska se on tapa tai siitä saa hetkellistä mielihyvää. Loputon tavaran ostelu ei kuitenkaan ole kestävää edes taloudellisesti. Mitä vähemmän ostat turhia tuotteita, sitä enemmän säästät sekä omaa rahaasi että luonnonvaroja.

On muutenkin hyvä toisinaan pohtia sitä, miksi on ostamassa jotain uutta. Etenkin jos kyseessä on vaikutuksen tekeminen muihin muotivaattein tai luksustuottein. Tärkeintä tässä elämässä on oma hyvinvointi, oma taloudellinen tilanne ja se, että itsellä on mukava olla. Muiden mielipiteellä ei ole niin paljoa merkitystä, kunhan itselle on selkeää, miksi tekee tiettyjä päätöksiä ja valintoja elämässään. Oli se sitten kierrätys, uuden ostaminen tai kirppiksillä shoppailu.

Kaiken tiedon ja uutisien äärellä saattaa tulla tietoähky ja epävarmuus siitä, miten sitä nyt voikaan olla ekologisempi. Kunhan muistat tämän nyrkkisäännön, helpottuu elämäsi huomattavasti: älä kuluta mitään enempää kuin on tarpeen. Oli se sitten ruokaa, sähköä tai vaatteita. Pienilläkin teoilla voi olla suuria vaikutuksia. Ekologisuuden tulisi olla helppo tapa, joka ei rasita sinua liikaa ja joka kulkee jokapäiväisessä elämässäsi helposti mukana. Tällaisia tapoja ovat: kestokassin käyttö, oman vesipullon mukaan ottaminen, muovipillin sijasta käytä paperista, ota take away -kahvi omaan kuppiisi, valitse mahdollisuuksien mukaisesti kasvisruokaa, vältä yksittäispakattuja tuotteita, suosi julkisia ja suunnittele etukäteen ruokasi – näin vältät ruokahävikkiä.

Loppujen lopuksi paras tapa vaikuttaa maapallomme tilaan on tiedon jakaminen, yrityksien ja poliitikkojen kontaktointi sekä äänestäminen.