Pääsiäinen aloittaa kevään

Pääsiäinen on kristinuskon vanhin, suurin ja tärkein juhla. Pääsiäistä viettää noin kolmasosa maailman väestöstä ja sitä on juhlittu 100-luvulta asti. Suomessa pääsiäisessä sekoittuvat sekä kristilliset että pakanalliset perinteet. Yleisiä suomalaisia pääsiäisperinteitä ovat mämmin syönti, munien maalaaminen, virpominen sekä rairuohon kasvattaminen.

Perinteisesti ennen pääsiäistä on vietetty paastoa, joka päättyy suureen juhlaan pääsiäisenä.  Mikael Agricolan kirjoituksissa päsieinen, viittaakin paastosta pääsemiseen.

Pitkänäperjantaina Suomessa on järjestetty perinteisiä ristikulkueita, tunnetuin näistä lienee vuodesta 1996 asti järjestetty Via Crucis. Ennen vanhaan Suomessa tehtiin lankalauantaina erilaisia taikoja, joilla pyrittiin torjumaan pahoja henkiä. Pääsiäissunnuntaina perinteisesti ennustettiin tulevan kesän säätä.

Pääsiäiseen liittyy monia erilaisia uskomuksia, jotka kertovat sen suuresta roolista kulttuurissamme. Pääsiäistä voikin ajatella henkiin heräämisen juhlana, johon liittyvät erilaiset symbolit kuten narsissit, pääsiäistiput ja hiirenkorvat puissa ja pajunkissat. Pääsiäinen onkin merkki siitä, että kevään valo voittaa talven pimeyden ja luonto herää pitkän ja kylmän talven jälkeen henkiin.

Pääsiäisen herkut

Pääsiäinen on todellinen herkkusuiden juhla. Pääsiäisen menussa maistuvat karitsa, parsa, pasha ja mämmi. Unohtamatta suklaamunia!

Lue alta ehdotuksia pääsiäisen keväiseen ja maistuvaan menuun.

Loistava vaihtoehto pääsiäispöytään alkuruoaksi on herkullinen parsakeitto. Parsakeiton voi maustaa kevääseen sopivaksi sitruunamehulla. Keitto valmistuu noin puolessa tunnissa. Muista kuoria parsat ennen käyttöä. Pekoniin käärityt parsat ovat myös perinteisiä kevään herkkuja. Parsan voi myös paistaa pannulla ja maustaa parmesaanijuustolla tai vegaanisella juustolla.

Herkullinen ja helppo vaihtoehto lihaksi on karitsan kare, joka valmistuu nopeasti pannulla. Karitsan kanssa sopii ruokapöytään hyvin lisukkeeksi esimerkiksi risotto. Mikäli liha ei maistu, valmista pääsiäispöytään uunilohi risoton tai keitettyjen perunoiden seuraksi. Kokeile maustaa risotto sitruunalla, parsalla tai punaviinillä.

Mikäli perheestä löytyy enemmänkin kasvisruokailijoita, käy heille ihana uunissa paahdettu mintulla ja yrteillä maustettu tofu. Osta kaupasta maustamatonta tofua, valuta siitä vedet pois huolella, valmistele yrttiseos ja paista tofupaloja 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Tofun lisukkeeksi kelpaa erinomaisesti uunikasvikset tai paahdetut hunajamarinoidut bataattilohkot. Myös vegaaninen polenta on erinomainen vaihtoehto. Polenta on helppo ja nopea valmistaa: sekoita polenta kiehuvaan veteen ja anna sen keittyä viitisen minuuttia. Voit lisätä mausteita ja juustoa oman makusi mukaan.

Jälkiruoaksi voit laittaa makean, mutta raikkaan sitruunatortun, mämmiä tai sitten pashaa. Pasha tulee valmistaa jo edellisenä päivänä, sillä sen pitää tekeytyä yön ylitse jääkaapissa. Jälkiruoaksi vegaaneille voi taikoa vegaanisen key lime pien. Korvaa piirakassa munat ja maito kookosmaidolla ja maissitärkkelyksellä.

Muista tarkistaa, että juomatarjoilu on vegaanille sopiva.

Key lime -piiras

Vegaaninen key lime -piiras

Ainesosat

Valmis piiraspohja

Täyte
3–4 ison limen mehut (yhteensä noin 0.5–1 dl)
1 dl vaahterasiirappia
4 dl kookosmaitoa*
*voit käyttää kookosmaidon sijasta kondensoitua kookosmaitoa tai voit valmistaa itse kaurajuomasta kondensoitua maitoa keittämällä kauramaitoa kattilassa sokerin kanssa 20–30 minuuttia.
1 tl vaniljasokeria
5 rkl maissitärkkelystä
Hyppysellinen suolaa

Koristeluun
1 tl limen kuorta
Vegaanista kermavaahto

Valmistusohjeet
Valmista piiraspohja ohjeiden mukaisesti.

Täyte
Lisää kaikki täytteen ainesosat kattilaan. Sekoita aineet keskenään kattilassa ja odota, että seos kiehahtaa. Seoksen kiehahtaessa, laske lämpöä ja sekoita. Keitä seosta noin 7–9 minuuttia.
Huolehdi ettei se pala pohjaan.
Seoksen ollessa tarpeeksi paksua, kaada se piiraspohjaan.
Koristele piiras raastetulla limen kuorella.
Laita valmis piiras jääkaappiin noin viideksi tunniksi. Tarjoile vegaanisen kermavaahdon kanssa.
Piiras säilyy noin 7 päivää, ja maistuu parhaalta oltuaan yön ylitse jääkaapissa.
Älä pakasta piirasta.