Piha, terassi ja parveke kesäkuntoon!

Ihana keväinen valo herättää luonnon henkiin, ja nyt onkin vallan mainio aika pistää piha, terassi tai parveke kesäkuntoon. Kuten mikä tahansa projekti, myös tämä kannattaa aloittaa tekemällä suunnitelma, budjetti ja miettiä aikataulut valmiiksi.

Näillä vinkeillä pääset jo hyvin alkuun

Viimeistään nyt on aika ottaa jouluvalot pois pihalta ja ikkunoista, ja astua kevääseen. Pihalle tai parvekkeelle voi kuitenkin ripustaa keväiset ulkovalot tuomaan valoa vielä pimeisiin kevätiltoihin. Kokeile isoja lamppuja, sudenkorennon- tai kukanmuotoisia valoja tai hauskoja värikkäitä paperisia lyhtyjä. Heitä rikkinäiset valot pois, ja pakkaa jouluvalot huolellisesti säilöön ensi syksyä varten.

Pitkän talven jälkeen on hyvä aloittaa tarkistamalla työvälineet, rakennukset ja rakenteet. Pitääkö parveke pestä? Olisiko aika maalata aita? Tai pitäisikö terassi öljytä? Tarkista samalla pihan kivetykset ja pese tai huolla ne. Onko pihallasi linnunpönttöjä? Siivoa pöntöt uusia asukkeja varten. Kevät on hyvä aika myös pestä sauna, joka on ollut talven aikana ahkerassa käytössä. Pese lauteet, tarkista saunan seinälaudat ja kiukaan kunto.

Haravoi lehdet pois pihalta, kerää tippuneet oksat ja muut roskat pois, ja paikkaa nurmikosta talven vauriot. Levitä kalkki hieman kosteaan maahan ja haravoi nurmikko, kunhan se on kuivahtanut. Pihahommien ohessa on hyvä muistaa myös omia naapureita ja läheisiä. Voit lainata välineitä tai jakaa hommia tutun porukan kesken. Muista, että osassa töistä on hyvä olla mukana kumppani, joka auttaa ja huolehtii turvallisuudesta.

Koska olet viimeksi siivonnut varastot? Nyt on sopiva aika korjata talvitarvikkeet, vaatteet ja muut välineet pois jaloista kuljeksimasta. Pese talvitakit, huolla kengät ja pakkaa talven välineet omiin laatikkoihinsa. Katso onko jokin tavara hajonnut tai onko jotain mitä et ole käyttänyt koko talvena. Nyt on hyvä aika kierrättää turhat tavarat pois. Vie ylimääräiset Sorttiin, Kierrätyskeskukseen tai säästä ne myyntiä varten kesän kirpputoreille.

Seuraavaksi onkin hyvä tarkistaa pihan kasvien ja puiden tilanne. Leikkaa kuivat osiot pois ja kastele sipulikukat. Muista kitkeä marjapensaiden alustat ja uusia kukkaruukut, kasvatuslaatikot ja muut mahdollisesti talven aikana hajonneet kasvupaikat. Tilaa uudet mullat ja lannoitteet, mikäli niille on tarve. Vie kasvijätteet ja vanhat mullat kompostiin, ja tarkista samalla kompostin tilanne. Onko se vielä elossa vai onko tarve hankkia uusi?

Siivous raikastaa kodin

Parvekkeelta, asunnosta ja kasvihuoneelta kannattaa pestä ikkunat, jotta kevään valo pääsee paistamaan kunnolla sisään. Tarkista samalla mahdollisten muoviosien kunto. Mikäli pidät grillaamisesta niin muista huoltaa grilli ja pihan tai parvekkeen puutarhakalusteet. Olisiko aika ostaa uudet tyynyt tai pöytäliina? Omakotitaloasujien kevätpuuhiin kuuluu myös vesikourujen puhdistus – muista turvavaljaat. Pese samalla lipputanko ja tarkista lipun tilanne. Näin lippu on juhlakunnossa juhlia varten.

Kevään inspiroivin hetki on se, kun kaikki on vihdoinkin siivottu ja valmista, ja pääsee valkkaamaan uusia ruukkuja ja kesän kukkia. Mieti minkälaiset ruukut haluat ja mitä kukkia haluat kasvattaa tänä kesänä. Tee pihasuunnitelma ja anna mielikuvituksesi loistaa. Muista nostaa ruukut sisälle, mikäli yöllä on vielä hallaa.

Älä unohda aurinkosuojaa, hattua ja hanskoja pihahommissa. Iho saattaa olla arka auringolle talven jäljiltä.