Syksyn parhaat reseptit

Syksyn satokauden ruoat lämmittävät sekä kehoa että mieltä. Kutsu ystäväsi kylään ja nauttikaa ihanista pimenevistä illoista sateen ropinaa kuunnellen. Illan voi päättää kynttilän valossa viinilasillisen kera nauttien itseleivottuja herkkuja tai suolaisen napostelulautasen kera elokuvia katsellen. Muistakaa mukavat viltit ja pehmoiset tyynyt. Sadonkorjuujuhlat ovat ihana perinne, joista nauttii koko perhe. Älä unohda syksyisiä koristeita.

BAKED OATS ELI UUNIPUURO

Uusi trendiruoka on monelle suomalaiselle tuttu uunipuuro. Se on todella helppo valmistaa ja voit maustaa sen haluamallasi tavalla.

Ainekset

  • 50 grammaa kaurahiutaleita
  • 1 muna
  • 1 banaani
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • ripaus suolaa
  • lisää haluamasi mausteet esim. kaakaojauhetta tai kanelia

Valmistus
Voitele uuninkestävä pikkuvuoka. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen sekoittumaan. Kaada valmis seos pieneen uunivuokaan. Anna kypsyä uunissa noin 20 minuuttia. Ripottele päälle kanelia, omenaa, kinuskia, karpaloita tai muita haluamiasi täytteitä.

Vinkki: Mikäli haluat tehdä puurosta vegaanista, korjaa muna haluamallasi kasvimaidolla.

PIKKELÖIDYT KANTARELLIT

Pikkelöidyt kanttarellit sopivat tarjottavaksi kalan kera tai grillatun leivän päälle.

Ainekset

  • 1 l (noin 300 g) kantarelleja

Liemi

  • 1 dl väkiviinietikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 tähtianis
  • 2 neilikkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 maustepippuria
  • pari timjaminoksaa

Valmistus
Puhdista alkuun sienet ja laita ne ½ l puhtaaseen lasipurkkiin. Kiehauta liemen aineksia kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Kaada kuuma liemi sienien päälle. Anna purkin jäähtyä, ja siirrä sitten kylmään. Sienet ovat valmiita syötäväksi seuraavana päivänä ja säilyvät noin viikon ajan jääkaapissa.

OMENAOHUKAISET

Ainekset

  • 5 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 2 ¼ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl ohrajauhoja
  • 1 rkl öljyä
  • ¾ tl suolaa

Koristeeksi

  • 3 makeaa omenaa
  • kanelia
  • sokeria

Paistamiseen voita tai margariinia

Valmistus
Vatkaa kevyesti maidon joukkoon muna, vehnä- ja ohrajauhot, öljy ja suola. Anna taikinan turvota. Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna rasva pannussa ja testaa pienellä määrällä taikinaa onko pannu tarpeeksi kuuma. Annostele ohukaistaikinaa pannulle ja aseta ohukaiselle omenaviipaleita. Käännä ohukainen, kun pohja on kauniin ruskea. Muista paistaa molemmat puolet. Ripottele ohukaisille kanelia ja sokeria ja tarjoa ne esimerkiksi kinuskikastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

MYSKIKURPITSAKEITTO

Ainekset

  • 1 myskikurpitsa
  • 1 chili
  • 2–3 valkosipulinkynttä (älä poista kuorta)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 6 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 dl kookosmaitoa
  • suolaa

Valmistus
Kuori ja pilko myskikurpitsa, leikkaa chili kahtia ja lisää ne valkosipulin kanssa kulhoon. Kaada kasviksien päälle oliiviöljy ja sekoita ne kulhossa sekaisin. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja asettele kasvikset uunivuokaan. Paahda öljyttyjä kasviksia uunissa noin 20–30 minuuttia. Kasvikset ovat valmiit, kun niissä on kaunis paistoväri. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää kiehuvaan veteen kasvisliemi ja kasvikset. Puserra valkosipulinkynnet kuoristaan mukaan. Keitä keittoa hiljalleen suurin piirtein 10 minuuttia. Lopuksi soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kookosmaito ja suola. Tarjoa keitto tuoreen leivän kera.