Syyspäiväntasaus

Syyspäiväntasaus osuu tänä vuonna syyskuun 22. päivään. Silloin aurinko siirtyy taivaanpallon pohjoiselta puoliskolta eteläiselle. Syyspäiväntasauksesta alkaa elämässämme pimeyden aika, jolloin kaipaamme valoa, mutta opimme myös kunnioittamaan pimeyttä. Pimeyden aika on välttämätöntä kasvun kannalta, jo luonto sen meille kertoo. Puut tiputtavat lehdet pois ja alkavat valmistautua seuraavan kevään kasvun aikaan. Syksyn aikana hiljennämme tahtia, päästämme irti vanhasta ja toivotamme tervetulleeksi uudet ajatukset, tavat ja harrastukset elämäämme. 

Syksy ja erityisesti syyspäiväntasaus ovat sadonkorjuun aikaa. Sadonkorjuun voi tehdä kirjaimellisesti keräämällä talteen sadon esimerkiksi omasta puutarhasta tai siihen voi ottaa kuvainnollisemman lähestymistavan. Sadonkorjuun aikana voit myös kerätä satoa elämäsi polulle aiemmin asettamistasi tavoitteista ja aikomuksista. Ota siis tänä vuonna aikaa itsellesi syyskuussa ja mieti oman elämäsi matkaa. Näin kunnioitat sekä omaa kasvuasi että ikiaikaisia rituaaleja, joita kansamme ovat noudattaneet tuhansia vuosia.

Näin juhlit syyspäiväntasausta

Järjestä sadonkorjuujuhla
Kerää perheesi tai läheisesi koolle ja luo paikallisesta kausiruoasta sadonkorjuuateria. Voit myös järjestää juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin jokainen tuo omasta mielestään syksyä parhaiten kuvaavan ruoan tarjolle. Koristelkaa koti teeman mukaisesti. Äläkä unohda kynttilöitä!

Polta ulkona nuotiota
Vaikka illat alkavatkin olla kylmiä, on ulkona säiden salliessa hauska polttaa nuotiota. Paista nuotiossa esimerkiksi makkaraa tai vaahtokarkkeja. Kerää mukava porukka kasaan ja kertokaa grillaamisen ohessa toisillenne kauhutarinoita tai laulakaa perinteisiä leirilauluja. Muista tarkistaa metsäpalovaroitukset ja noudattaa ohjeita nuotion polttamisessa.

Vieraile puutarhassa tai metsässä
Syksyn satokautena puutarhat ja metsät ovat pullollaan hedelmiä, sieniä ja marjoja. Useissa kaupungeissa on kaikille avoimia puutarhoja, joista voit käydä keräämässä esimerkiksi omenia ilmaiseksi. Kerää pakkanen täyteen sieniä, marjoja ja tee hedelmistä talven varalle hilloja ja mehuja.

Tee kiitollisuuslistaus
Sadonkorjuun aikana voit kerätä myös oman henkisen satosi. Tee siis listaus kaikista niistä asioista, joissa olet onnistunut kuluneen vuoden aikana. Ja kirjaa samalla ylös asiat, joista olet kiitollinen. Mikäli sinulla on vaikeuksia keksiä mistä aloittaa, voit aloittaa kirjaamalla ylös yksinkertaisia asioita. Aloita esimerkiksi siitä, että sinulla on katto pääsi pään päällä ja ruokaa lautasella.

Valmistele kotisi syksyyn ja talveen
Sadepäivät ovat hyviä päiviä käyttää joko lukemiseen, askarteluun tai kodin suursiivoukseen. Siisti kodistasi pois kesän tarvikkeet ja koristeet, pakkaa kesävaatteet varastoon, ota esille syksyn vaatteet ja kengät. Askartele perheesi kanssa kivoja syysaiheisia koristeita. Samalla voit kaivaa esille viltit, kynttilät ja syksyiseen säähän sopivat kirjat ja elokuvat. Nyt on aikaa lukea ja nauttia kodin lämmöstä!