Voiko matkailu olla ekologista?

Maailmassa on monta ihmeellistä ja ihanaa paikkaa, joita olisi mahtavaa mennä katsomaan. Mutta lentolippuja varatessa sitä saattaa jäädä pohtimaan oman matkansa ekologisuutta tai vaikutusta meidän maapalloomme. Onko matkailun kuitenkin mahdollista olla ekologista tai edes vähemmän kuluttavaa?

Kokosimme tähän blogipostaukseen muutamia neuvoja ja vinkkejä, miten voit matkailla edes hieman ekologisemmin ja paikallista luontoa kunnioittaen.

Valitse matkakohteesi ja -aikasi huolella

Paras ja vihrein tapa matkailla, on tietenkin matkailu omassa kotimaassaan tai oman kotinsa lähiympäristössä. Monesti olemme liian kiireisiä huomaamaan omien kotikontujen mahtavia paikkoja. Suomen kaupungeissa on useita mielenkiintoista museoita, nähtävyyksiä ja kauniita kohteita, joissa ottaa kuvia vaikkapa Instagramiin. Aina ei ole pakko lähteä ulkomaille, sillä kartanokierros tai rantaloma onnistuu hyvin myös Suomessa.

Luonnollisesti joskus veri vetää ulkomaille. Ulkomaan matkoja voi kuitenkin tehdä, kunhan pitää muutaman periaatteen mielessään. Esimerkiksi pyri välttämään pahimpia sesonkiaikoja, jolloin kaikki muutkin ovat lomamatkalla. On huomattavasti kestävämpää matkailla ympärivuoden suosituissa kohteissa, kuin samaan aikaan kaikkien muidenkin kanssa. Heinä- tai elokuu ja joulukuu ovat monessa paikassa suosituimmat matka-ajankohdat. Kokeile näiden kuukausien sijasta esimerkiksi marraskuuta tai toukokuuta. Luonto ja ympäristö eivät rasitu samalla tavalla, kun matkailijat vierailevat kohteissa pitkin vuotta. Usein ongelmana on se, että yhdessä paikassa on kerralla liikaa ihmisiä. Matkailemalla sesonkien ulkopuolella, vältät myös pahimmat ruuhkat nähtävyyksissä ja matkat ovat usein halvempia, kun kävijöitä on vähemmän.

Lomakohde kannattaa valita maan tai kaupungin kestävän kehityksen tavoitteiden perusteelta. Eri maat ja kaupungit ottavat esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai luonnon monimuotoisuuden eri tavalla huomioon. Kannattaa siis tutkia etukäteen minkälaisia tavoitteita eri kaupungeilla on. Ja pyri välttämään kohteita, jotka kärsivät liikaturismista. Liikaturismista kärsivien kohteiden infrastruktuuri ja luonto ovat äärirajoilla, eivätkä ne kestä hillittömiä turistimääriä. Jokainen ihminen rasittaa matkakohdettaan hieman eri tavalla.

EU on valinnut vuodesta 2006 asti jokaiselle vuodelle oman vihreän kaupungin. Tänä vuonna (2021) Lahti on valittu EU:n vihreimmäksi kaupungiksi. Sinun ei siis tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, voidaksesi vierailla kestävän kehityksen kaupungissa. Ja luonnollisesti lähimatkailu onkin paras tapa matkailla, mikäli sinulla on ekologisuus mielessäsi.

Kestävän kehityksen kohteiden lisäksi on hyvä miettiä olisiko maailmassa sellaisia vierailukohteita, jotka tarvitsevat sinun apuasi ja tukeasi. Monen maan talous ja ihmisten elinkeino ovat kiinni turismissa ja erityisesti erilaiset luonnon katastrofit vaikuttavat suoraan näiden ihmisten tuloihin. Matkailijana voit siis suosia kohteita, jotka yrittävät päästä takaisin jaloilleen.

Majoitus kohteessa

Ennen matkalle lähtöä kannattaa valita hotelli ja loma-ajan aktiviteetit huolella. Tarkista majapaikkasi omistajat, kestävän kehityksen suunnitelmat ja loma-ajan aktiviteettien järjestäjät. On huomattavasti ekologisempaa ja eettisempää suosia paikallisia toimijoita, jolloin rahat menevät suoraan paikallisille ihmisille, kuin suuria globaaleja yrityksiä. Mikäli sinulle on epäselvää, minkälaisia toimia hotellilla on paikallisen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi, voit aina soittaa kyseiseen hotelliin ja kysyä heiltä asiasta. Lomasi aikana voit myös antaa palautetta suoraan hotellissa, mikäli näet jotain missä hotelli voisi petrata.

Tärkein vinkki on kuitenkin se, että käyttäydy hotellissa kuin omassa kodissasi. Älä siis pyydä uusia pyyhkeitä tai lakanoita joka päivä. Ja vältä kertakäyttöisiä tuotteita ja pakkauksia, jotka menevät suoraan roskiin. Monesta hotellista saa pyytämällä lainaan esimerkiksi ruokailuvälineitä, jolloin sinun ei tarvitse ostaa huoneessa ruokailua varten muovisia aterimia. Huolehdi myös siitä, että sammutat valot lähtiessäsi ulos seikkailemaan, ja että et tuhlaa vettä hampaita pestessä tai suihkussa. Muista pyytää hotellia täyttämään vesipullosi lähtiessäsi ulos, ettei sinun tarvitse ostaa joka päivä uutta muovipulloa. Jo pienillä teoilla vähennät omaa hiilijalanjälkeäsi ja rasitusta paikalliselle ympäristölle. Monessa maassa ei ole samanlaista kierrätyssysteemiä kuin Suomessa, joten on tärkeää tarkkailla tuottamansa roskan määrää matkaillessaan.

Pakkaa mukaasi vaatteita ja muita tarvikkeita vain sen verran kuin todella tarvitset. Mitä kevyemmin matkustat, sitä ekologisempaa se on. Samalla sinulle jää myös tilaa paikallisille ostoksille ja tuliaisille.

Ruokailu ja ostokset

Valitessasi ruokailupaikkaa muista, että sama sääntö koskee paikallisia ravintoloita, kahviloita sekä kuppiloita kuin hotelleja. Hinnat ovat usein matalammat paikallisten paikoissa kuin suurissa ketjuissa. Ja suosimalla paikallisia paikkoja voit olla myös varma siitä, että rahasi menevät paikallisille yrittäjille. Usein ruoka on myös paremmin valmistettua ja kestävämmin tuotettua. Ruokapaikkaa valitessasi tarkista siis ainakin ruoan alkuperä, onko se lähiruokaa ja onko menussa tarjolla pääasiallisesti kasvisruokaa. Ruokaillessa kannattaa suosia paikallisia ruokia ja katsoa esimerkkiä siitä mitä paikalliset syövät. Sen sijaan isot hotellit, suurilla buffeteilla, eivät ole useinkaan se ekologisin vaihtoehto. Buffetissa tulee helposti otettua enemmän ruokaa kuin mitä tarvitsee. Ja ruokaa menee usein paljon roskiin.

Muista myös ostaa paikallisia käsitöitä ja tuliaisia, sillä siten voit tukea paikallisten työllistymistä. Monet käsityökaupat ja käsityömarkkinat ovat mukana hyväntekeväisyydessä tai auttavat toiminnallaan paikallisia, jotka tarvitsevat hieman enemmän apua kuin muut. Myös Suomessa on useita erilaisia järjestöjä ja butiikkeja, jotka myyvät esimerkiksi näkövammaisten, paikallisten suunnittelijoiden tai vanhuksien tuottamia käsitöitä ja esineitä. Näin tiedät rahojesi menevän hyvään tarkoitukseen.

Pidä aina mukanasi omaa kangaskassia, johon voit kerätä ostoksesi ja vältä muoviin pakattuja tuotteita. Selvitä onko vierailemassasi kaupungissa ekologisia tai kestävän kehityksen kauppoja, toreja ja myymälöitä, joista voit ostaa tuliaisia tai ruokaa. Useissa kaupungeissa torit ovat suosittuja paikallisten keskuudessa, ja niistä saakin varmasti tuoretta lähiruokaa tai paikallisia käsitöitä. Matkalta jää paremmat muistot, kun ostat ainutlaatuisia paikallisia tuotteita niiden samojen länsimaisten brändien sijasta, joita saat myös Suomesta.

Bussi vai taksi?

Ollessasi paikan päällä kohteessa on hyvä pohdiskella myös omia liikkumistottumuksiaan. Oletko aina tottunut ottamaan taksin lentokentältä, vaikka metro tai juna olisi nopeampi vaihtoehto? Ajatko taksilla lyhyetkin matkat, vaikka kävellen voisit nauttia enemmän paikallisesta tunnelmasta? Monista kaupungeista saa ostettua julkisen liikenteen matkalippuja, joilla voit käyttää julkista liikennettä rajattomasti. Sellainen kannattaa ehdottomasti hankkia, sillä se helpottaa liikkumista, kun ei tarvitse aina laskea kolikoita lippuautomaatilla. Harkitse myös osallistumista esimerkiksi kävelykierrokselle bussikierroksen sijasta. Paikallisiin nähtävyyksiin pääseekin usein parhaiten suosimalla paikallisten käyttämää liikkumistapaa, oli se sitten pyöräily, kävely tai metro. Vältä suuria turistibusseja, jotka tukkivat kadut tai muita liikkumismuotoja, jotka saastuttavat paljon tai aiheuttavat turhia riskejä. Vältä myös kovaa meteliä liikkuessasi, koska se usein häiritsee paikallisia. Muista, että olet vierailemassa toisen ihmisen kotimaassa ja vaikka sinä olet lomalla, joutuvat paikalliset käydä edelleen töissä tai koulussa.

Kaikista tärkeintä on tietenkin rentoutua ja nauttia elämästä. Älä siis ota turhaa stressiä, mikäli jonain päivänä haluatkin ottaa helpoimman kautta. Muista kuitenkin kunnioittaa paikallista väkeä ja heidän tapojaan. Olet vieraana toisessa maassa, joten älä ole tyly tai epäkohtelias matkallasi.